Wakacje to czas, w którym wielu restauratorów postanawia otworzyć swoje lokale przy tym w miejscach, w których wypoczywają turyści. Jeśli już ktoś decyduje się na wakacje, to nie po to, by na nich oszczędzać, więc taki biznes może przynieść zupełnie duże dochody. Najpierw powinno się jednakże zainwestować w zakup albo leasing sprzętu do takiego miejsca.
W każdej wakacyjnej knajpce przyda się grill. Zdecydowanie najlepszy może okazać się wydajny a przy tym ekologiczny grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. Pomieści sporo wyrobów, zarówno mięsnych, jak i tych, po które sięgają wegetarianie. Oprócz tego łatwo utrzymać go w czystości i nie dymi tak, jak grill węglowy. To będzie w szczególności istotne w miastach, gdzie wakacyjne knajpki rozsiane są jedna obok drugiej ciasno na deptaku. Taki grill to wydatek około 3-4 tyś., choćby zdarzają się tańsze modele. To niedużo i poprawnie może zwrócić się w kilka dni. Obroty na takim grillowym stanowisku, o ile przygotowane potrawy będą smaczne, mogą być de fakto spore. Ważne jest, aby zatrudnić do obsługi kogoś, kto zna się na grillowaniu i niczego nie spali. Zadowoleni klienci na pewno będą wracać i polecać lokal innym turystom. Lato to czas słodkich deserów i lodów, zatem w każdym ogródku z barem przyda się maszyna do lodów włoskich. To dość duży wydatek, bo cena takiego sprzętu to dosłownie 10 tyś. złotych. Jednak, aby się zwróciła, wystarczy sprzedać nieco ponad tysiąc lodów. To żaden problem w letni dzień, w szczególności że turyści, którzy przyjeżdżają na wakacje z dziećmi nie oszczędzają na lodach, gofrach i innych słodkościach. Do kompletu przyda się jeszcze bemar elektryczny pojedynczy z kranem, w którym temperaturę mogą zachować produkty garmażeryjne. Inwestycja w takie urządzenie opłaci się w lokalu, który serwuje także ciepłe śniadania. Z punktu widzenia klienta prowadzenie restauracji, w szczególności w sezonie wakacji, wydaje się być bardzo łatwe. Tylko ci, którzy zajmują się tym biznesem na co dzień wiedzą, z jak ciężką pracą się to wiąże. Zyski mogą być duże i wystarczać na przeżycie reszty roku, niemniej jednak nakłady pracy również są ogromne.
Polecamy: kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality.