Prawdopodobnie nikomu nie trzeba mówić o tym, że w miejscach gdzie przechowuje się pożywienie niezbędne są odpowiednie temperatury. Niestety bez nich produkty te po prostu się zepsują, a wszak nie o to chodzi. Właśnie z tego względu kiedy na przykład.
prowadzimy taki punkt to warto zaopatrzyć się w komory szokowe czy również kontenery mroźnicze. Wymienione urządzenia służą jak sama nazwa wskazuje do mrożenia szokowego i tak de facto bez nich nie byłoby możliwe przechowywanie sporej ilości jedzenia, które wręcz po dłuższym czasie nadaje się do spożycia. W tym momencie powiedzmy sobie o tym czym tak de fakto różni się takie mrożenie od mrożenia klasycznego. Głównie chodzi tutaj o czas schładzania – jest on zwyczajnie o wiele krótszy. O ile chodzi o schłodzenie pożywienia przy pomocy komory mroźniczej to nie powinno to potrwać dłużej niż 270 minut. Z kolei wówczas, gdy decydujemy się na klasyczne mrożenie to niejednokrotnie trwa to nawet 600 minut. Jak więc widać różnica w czasie jest zupełnie niemała, a co za tym idzie przy większej ilości jedzenia ma to duże znaczenie. Dodatkowo warto wiedzieć o tym, że mrożenie tą metodą jest lepsze, ponieważ nie nastąpią żadne uszkodzenia jedzenia oraz nie zmieni się jego smak. Z czego to wynika? Głównie chodzi o to, że klasyczne mrożenie sprawia, iż cząsteczki wody obecne na opakowaniu zmieniają się w kryształki lodu, a to może powodować uszkodzenie struktury danego produktu i w skrajnych przypadkach właśnie zmienić ich smak. O ile chcemy tego uniknąć to niezbędne jest jak najszybsze schłodzenie produktu. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że duże znaczenie może posiadać także to z jakiego urządzenia do zamrażania korzystamy. Powinno być ono jak wysokiej jakości, ponieważ tylko wówczas będziemy mieć pewność, że działa prawidłowo i głównie mrozi w należycie niedługim czasie. Więc bardzo dobrze jest zakupować je od renomowanych producentów, którzy istnieją na rynku od wielu lat, bo wtedy mamy gwarancję, że będzie to urządzenie takie jakiego szukamy.
Sprawdź tutaj: mrożenie szokowe.