Po czym poznać obecność pluskwy

Dezynsekcja pluskwy przeprowadzana jest zwykle dwa razy w jednym miejscu. Przy pierwszym zabiegu udaje się zlikwidować znacząca większość szkodników, niemniej jednak dopiero dwukrotna dezynsekcja daje możliwość pozbyć się ich całkowicie. Pluskwy to bardzo uciążliwe owady i nie jest prawdą, że zagnieżdżają się tylko w brudnych i zapuszczonych domach.

Pluskwa zwykle żyje około roku, to bardzo długo jak na tak niezbyt duże owady. Rozmnażają się i przetrwają w ciepłych warunkach, dlatego tak chętnie przenoszą się do domów, w których panują optymalne warunki do znoszenia jaj. Pluskwy mogą przejść w stan uśpienia, czyli klasycznej hibernacji, w niskich temperaturach, niemniej jednak nawet wówczas nie umierają. Przeczekają chłody i potem budzą się na nowo do życia i składają jaja. W stanie uśpienia mogą znajdować się kilka miesięcy aż do roku. O sporo dużo trudniej jest się jednak pozbyć szczurów. Deratyzacja to nieskomplikowany zabieg, ale wymaga zaangażowania firmy, które mają bardzo dobry sprzęt i środki chemiczne. Szczury nie tylko niszczą to, co się wokół nich znajduje. Oprócz tego mogą przenosić groźne choroby, także takie dla ludzi. Deratyzację powinno się przeprowadzać w zakładach pracy, w których mogły pojawić się szczury. Jest to też obowiązek wszystkich zarządców budynków. Nie można dopuścić do tego, ażeby szczury na dobre urządziły się w danym miejscu. Im więcej ich będzie, tym dużo trudniej będzie się ich pozbyć. W sytuacji tych gryzoni spore znaczenie ma otoczenie, w jakim się znajdują. Nieprawdopodobnie ważne jest regularne utrzymywanie czystości i dbanie o porządek. W czystych domach gryzonie nie będą miały miejsca na to, by się zasiedlić. Gryzonie doceniają środowisko, w którym występuje na prawdę dużo zanieczyszczeń. Doceniają miejsca, w których zgromadzone są śmieci, bo to odpadami się żywią. Z kolei pest control to rozbudowany zespół działań, których celem jest zwalczanie szkodników (owadów, gryzoni i innych) a także sprawdzanie, czy nie ukazały się ponownie. Stanowią poważne zagrożenie zwłaszcza w fabrykach, które zajmują się produkcją żywności.

Warto sprawdzić: deratyzacja.